11 October, 2008

İstanbul dünyanın en pahalı 23. kenti

Dünyanın önde gelen insan kaynakları danışmanlık şirketi Mercer 143 ülkeyi kapsayan “hayat pahalılığı” raporu hazırladı. Rapora göre dünyanın en pahalı kenti Moskova. Listede İstanbul’sa 15 sıra yükselerek dünyanın en pahalı 23’üncü kenti oldu.

Mercer’in 6 kıtada, 143 şehri kapsayan 2008 yılı “Yaşam Maliyet Araştırması” sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, pahalılıkta ilk üçü sırasıyla Moskova, Tokyo ve Londra paylaşıyor. Listenin dördüncü sırasında Norveç’in başkenti Oslo var. Dünyanın en pahalı beşinci kentiyse Güney Kore’nin başkenti Seul. 143 ülkeden hayat pahalılığının en az olduğu kentse Paraguay’ın başkenti Asuncion. Araştırmada ev, ulaşım, gıda, giyecek, ev eşyaları ve eğlence gibi 200 kalem harcamanın bedeli karşılaştırıldı.



Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 38. sırada yer alan İstanbul, 2008 yılı sonuçlarına göre sıralamada 15 basamak çıkarak pahalılıkta 23. sıraya yükseldi ve New York’a yaklaştı.100 puanlı referans şehir New York’un hemen ardından 99,4 puana sahip İstanbul’daki bu hızlı yükseliş, Türk Lirasının ABD dolarına karşı önemli ölçüde değer kazanmasının yanı sıra özellikle konutlar olmak üzere genel fiyat artışlarının bir yansıması olarak görülüyor.

Araştırmanın ilk 20’sine göz atıldığında Oslo, Hong Kong, Zürih ya da Singapur gibi Batı Avrupa ve Asya’nın geleneksel olarak pahalı şehirlerinin halen üst sıralarda yer aldığı ancak, Doğu Avrupa, Brezilya ve Hindistan’daki bazı şehirlerin yukarılara doğru tırmandığı gözleniyor.

No comments: