09 September, 2008

Google dijital gazete arşivini kuruyor

Google, internetin başlangıcından önce basılan ve sadece arşivlerde bulunan yüzlerce gazetenin eski sayfalarını dijital ortama taşımaya başlıyor.

Firma yetkilileri, aralarında Kuzey Amerika'nın en eski gazetesi olan Quebec Chronicle-Telegraph'ın da bulunduğu 100'e yakın gazetenin eski baskılarını tam sayfa olarak dijital ortama aktaracaklarını açıkladı. San Francisco kentinde düzenlenen TechCrunch50 Konferansı'nda konuşan Google'ın araştırma ürünleri bölüm başkan yardımcısı Marissa Mayer, yeni arşivin daha önce uygulamaya sokulan Google Books'takine benzer bir teknolojiyle çalışacağını belirtti. Mayer, kullanıcının sayfanın sağında arama yaptığı konuya ilişkin makale ve haberleri bulacağını ve sayfanın buradan farklı gazetelere yönleneceğini söyledi.

Google, yeni programa da AdSense reklam servisini dahil edecek ve reklamlardan elde edilecek gelirden arşive sokulan gazetelere de pay aktarılacak. Firma yetkilileri, şu an 100'ü bulan arşivdeki gazete sayısını yakın zamanda daha da artırmayı planladıklarını kaydediyor.

No comments: