18 August, 2008

Kitap İnceleme: Önce Bütün Kuralları Yıkın - Marcus Buckingham, Curt Coffman

Marcus Buckingham ve Curt Coffman tarafından kaleme alınan Remzi Kitabevi tarafından 2. basımı yapılan "Önce Bütün Kuralları Yıkın"da, Gallup kuruluşunun 400'ü aşkın şirketten 80.000 yöneticiyle yaptığı ayrıntılı görüşme sonuçları temel alınarak Dünyanın en önemli yöneticilerinin neleri farklı yaptığı sorgulanıyor.

Yedi bölümden oluşan kitapta, iyi yöneticilerin neler bildiği, bunları nasıl uygulamaya koyduğu, pratik kurallar başlıca yönetim anahtarları, ego, istisnalar, zaaflar ve analizler yer alıyor. Kitaptan birkaç vurucu bölümü aktarak olursak...


İyi yöneticinin dört anahtarı:

1. Bir insanın, deneyimine, zekasına ve kararlılığına değil yeteneğine bakar.
2. Ondan beklenenleri ortaya koyarken, doğru adımları değil doğru sonuçları tanımlar.

3. Birini motive ederken, zayıf yanlarına değil güçlü yönlerine odaklanır.

4. Bir insanın gelişebilmesi için bir sonraki basamağı değil, kendisi için uygun olanı bulmasına yardım eder.


İstisnalarla yönetmek

Herkese bir istisna gözüyle bakılmalıdır. Her çalışanın kendi süzgeci, etrafındaki dünyayı kendine göre yorumlama şekli vardır ve dolayısıyla her çalışan sizden, yöneticisinden farklı şeyler bekleyecektir. Bazı yöneticiler, "Her çalışanın neye ihtiyacı olduğunu nasıl bilebilirim?" diyerek itiraz edecektir. Onları suçlayabilir misiniz?

Her çalışana farklı davranmak, özellikle de dış görünüşünden bir insanın neye ihtiyacı olduğu pek anlaşılmadığından zordur. Bu biraz, taşların nasıl hareket ettiğini bilmeden saatranç oynamaya benziyor. Ama en iyi yöneticilerin buna da bir çözümü var: Tanımak için sorular sorun.

Çalışanlarınıza, hedeflerinin neler olduğunu sorun. Şu andaki işinde hedeflerin neler? Kariyer hedeflerin neler? Benimle paylaşabileceğin kişisel hedeflerin var mı? Gelişiminle ilgili konuşmak için ne sıklıkla bir araya gelmek istersin?
Ne şekilde takdir edilmekten hoşlandığını öğrenin. Topluluk içinde takdir edilmekten mi hoşlanıyor, yoksa özel olarak takdir edilmekten mi? Yazılı mı, yoksa sözlü mü? En sevdiği seyirci kim? Bugüne kadar aldığı en önemli takdirin ne olduğunu sormak, çok etkili olabilir. Onu, bu kadar unutulmaz kılan şeyin ne olduğunu bulun.

Ayrıca ona, sizinle olan ilişkisi hakkında sorular sorun. Size, nasıl öğrendiğini söyleyebiliyor mu?
Anlayacağınız, bu bilgiyi edinmenin tek bir yolu yok. Ne yapıp edip, edinin. "Adil" olmanın herkese "aynı" davranmak anlamına geldiği gibi klişelerle olduğunuz yerde sayarsınız. Her insanın güçlü yanlarına odaklananıp yeteneklerini performansa dönüştürebilirsiniz.

İstisnalarla yönetebilirsiniz.


...Yazıların devamı için kitabı en kısa sürede edinmenizi tavsiye ederim.

İyi okumalar!

No comments: