10 August, 2008

Kitap İnceleme: "Anksiyete Bozuklukları ve Fobiler"

Aaron T. Beck ve Gary Emery tarafından kaleme alınmış olan "Anksiyete Bozuklukları ve Fobiler" adlı kitap ile ilgili bazı alıntı ve notları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Litera Yayıncılık tarafından baskısı yapılan kitap, bilişsel terapinin kurucusu Aaron T. Beck ve çalışma arkadaşı Gary Emeron tarafından yazılmış. Temel olarak iki bölümden oluşan kitap, bilişsel terapinin, anksiyete, fobiler ve bunlarla bağlantılı bellek yanlılıkları, örtük ilişkilendirmeler, imaj kurma, panik bozukluklar, sosyal fobiler, travma sonrası stres bozuklukları gibi alanlardaki uygulamalara değiniyor.

Kitaptan ilginizi çekebilecek birkaç bölümü aşağıda paylaşıyorum.

"Bir kalas üzerinde yürüyen birini düşünelim; eğer bu kalas yerde ise adam rahatlıkla üzerinde yürüyebilir, fakat aynı kalas bir köprü yerine suyun üzerine konulursa adam dikkatli bir şekilde hareket edecektir. Bunun nedeni aslında adama ait bir düşünceden başka bir şey değildir: Onu yoğun biçimde etkileyen bu düşme fikri ve bu düşme fikrine bütün organ ve yetilerinin de odaklandığı düşüncesi." Robert Burton (The Anatomy of Melancholy, 1621)

"Bir hastanenin acil servisinde bir doktor bir hastayı muayene etmektedir. Hasta terden sırılsıklam olmuştur, solunumu ise hızlı ve yüzeyseldir. Kalbinin sanki bir yarışdaymış gibi attığını ve nefesini yakalayamadığını söyler. Yüzü dehşetli bir şey görmüş gibi buruşmuştur. Karnında çok şiddetli bir ağrıdan ve spazmdan şikayet etmektedir. Krize neden olabilecek kesin bir fiziksel rahatsızlığa rastlayamayan doktor, hastaya panik bozukluk teşhisi koyar ve dosyasına da hastanın başıboş anksiyete olarak tanımlanabilecek akut bir anksiyete geçirdiğini yazar."

Anksiyete, "gerginlik arz eden duygusal bir durum" olarak tanımlanır ve sık sık gerilim, titreme, terleme, çarpıntı ve yüksek nabız gibi gibi fiziksel semptomlarla seyreder. (Webster's Third International Dictionary, 1981)

Yaygın anksiyete bozukluğunda bilişsel ve davranışsal bazı
semptomlar:
Odaklanmada güçlük
Kontrolü yitirme korkusu
Reddedilme korkusu
Düşünmeyi kontrol edememe
Kafa karışıklığı
Zihin bulanıklığı
Önemli şeyleri hatırlayamama
Bağlantısız ve bozuk cümleler
Konuşurken tıkanıp kalma
Saldırıya uğrama korkusu
Ölüm korkusu
Ellerde titreme

Konuyla ilgilenenlere, kitabı okumalarını tavsiye ederim.

İyi okumalar!

No comments: