16 July, 2008

Numara taşınabilirliği kapımızda

Tüm dünyada uygulanan Mobil Numara Taşınabilirliği Kasım 2008’de Türkiye’de de başlıyor. Numara Taşınabilirliği’ni kısaca abonenin hizmet aldığı operatörü değiştirirken, sahip olduğu telefon numarasını kod numarası ile birlikte kullanmaya devam etmesini sağlayan bir uygulama olarak tanımlayabiliriz. Numara Taşınabilirliği sayesinde aboneler; yeni numaramı nasıl duyuracağım, arkadaşlarım iletişim bilgilerimi güncellemek zorunda kalacak, ya müşterilerim bana ulaşamazsa, kartvizitlerimi yeniden mi bastıracağım gibi endişeleri taşımayacak. Tüketici açısından baktığımızda Numara Taşınabilirliği abonelere operatörlerin eşit rekabet edebileceği bir pazarda en avantajlı hizmet ve tarifeleri seçme aşamasında özgürlük tanıyacak.

Dünya’da birçok başarılı uygulamanın yaşandığı Numara Taşınabilirliği’nde dünya liderliği %109 taşınma oranıyla Hong Kong’un elinde. Yurtdışı örneklerine baktığımızda bu uygulamayı başarılı kılan en önemli faktörlerin başında numara taşıma işleminin kısa sürede ve kolaylıkla yapılabilmesini görüyoruz. Diğer önemli bir etken ise abonelerin bu işlemi ücretsiz ya da çok uygun bir fiyatla uygulayabilmesi. Bu örnekleri değerlendirdiğimizde, operatörlerin bu süreçte çok iyi bir teknolojik altyapı kullanarak müşteri memnuniyetini esas olacak şekilde çalışmalarını sürdürmeleri gerektiği ortaya çıkıyor.

Pazarlama açısından baktığımızda ise mobil pazardaki dinamiklerin değişebileceğini söylemek mümkün gözüküyor. Numara Taşınabilirliğinin başlaması operatörler arasındaki rekabeti artıracak. Her bir operatör kendi pazar payını artırmak için daha yaratıcı pazarlama aktiviteleri üzerinde çalışmak durumunda kalacak. Ne diyelim, rekabet kızışacak, ortalık biraz daha hareketleneceğe benziyor.

No comments: