24 July, 2008

Ford Model T 100 yaşında

Düşük fiyatlı ilk otomobil olan ve bu sayede otomobillerin geniş kitlelere yayılmasını sağlayan Ford Model T, 100. yaşını kutluyor.

Kutlamalar kapsamında, bu seriden yaklaşık 900 otomobilin sergileneceği ve ilk kez bu kadar çok sayıda Model T’nin fabrikadan çıktıktan sonra yeniden bir araya geleceği belirtildi. Henry Ford’un torununun çocuğu olan Edsel Ford II’nin düzenlenen kutlama yemeğinde bir konuşma yapacağı da belirtildi.

1908’de piyasaya sunulan ve seri üretime geçilmesiyle ucuza mal olan Model T, 20. yüzyılda üretilmiş en önemli araçlar arasında sayılıyor. Bu araba ile Henry Ford’un, otomobilleri sadece zengin insanların kullanabileceği araçlar olmaktan çıkardığı ve “sıradan insanlar için sıradan bir otomobil” ürettiği belirtiliyor.

Ford Model T’nin, dönemin sosyal yaşamında da büyük değişimleri başlattığı, otomobillerin kentten uzaklaşma imkanı yaratması ve şehir merkezinin yakınındaki kırsal alanlarla bağlantıya geçilmesiyle ilk banliyölerin oluştuğu kaydediliyor. 19 yıl boyunca 15 milyon adet ürettiği Model T motorlu Fordlar, pek çok şiir ve şarkıya da konu olmuştu.

No comments: