06 June, 2008

UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası Tarihi: 3

Evet kısa tarihçeye hızla devam ediyoruz.

Fransa 1984 - Şampiyon: Fransa

1984 şampiyonasında grupları ilk iki sırada bitiren takımların çapraz eşleşme ile yarı final oynaması ve kazananların finale çıkması şeklinde bir düzenleme yapıldı.

A grubunda ev sahibi Fransa, Danimarka, Belçika ve Yugoslavya yer alırken, B grubunda da Batı Almanya, Portekiz, Romanya ve İspanya bulunuyordu. Fransa çıktığı üç maçıda kazanarak grubu lider bitirecek, ikinci sırayı ise Danimarka alıyordu. B grubunda ise son şampiyon Batı Almanya, Romanya ile beraber gruplardan çıkamazken İspanya grup lideri, Portekiz ise ikincisi oluyordu.

İlk yarı final Marsilya'da oynanacak ve normal süresi 1-1 tamamlanan maçın uzatmalarında Portekiz öne geçecek ama uzatmanın 24. dakikasında Domerg
ue ile eşitliği sağlayan Fransa, maç tam penaltılara kalacak derken sahneye çıkan Platini'nin 29. dakikadaki golüyle finale çıkacaktı.

Diğer yarı finalde ise 1-1 tamamlanan maçta Danimarka ile İspanya arasından finale çıkacak takım penaltılarla belirlenecekti. Penaltı atışları sonunda Danimarka'ya karı 5-4 üstünlük sağlayan İspanya finalist olacaktı.

Paris'de Parc des Princes'de oynanan final maçında 57. dakikada Platini'nin serbest vuruşunda kaleci Arconada topu kaçırarak Fransa'ya golü hediye edecek ardından 90. dakikada da Bellone sahneye çıacak ve Fransa'nın Avrupa Şampiyonluğunu ilan edecekti. Kupada 5 maçta 9 gol atan Michel Platini'de gol krallığını elde edecekti.



1988 Batı Almanya - Şampiyon: Hollanda

Bu sefer kupanın ev sahibi olan ve 2 sene önce Dünya Kupasını finalde Arjantin'e kaybeden Batı Almanya, şampiyonanın en büyük favorisiydi ama bu sefer de beklenen gerçekleşmeyecek ve kupa daha renkli bir forma tarafından kaldırılacaktı.



A Grubunda ev sahibi Batı Almanya ile beraber İtalya grubu rahatlıkla ilk iki sırada tamamlayacak, İspanya ve Danimarka tamam diyecekti. B grubunda ise uzun zamandır sesi çıkmayan SSCB, Dasaev, Belanov, Rats gibi oyunculardan oluşmuş güçlü ve sistemli bir oyunla grubu lider bitirecek, ikinciliği ise Hollanda alacaktı. İngiltere ve İrlanda Cumhuriyeti bu gruptan çıkamayan takımlardı.

İlk yarı final Hamburg'da ev sahibi Batı Almanya ile Hollanda arasında oynandı. Gruplarda SSCB'ye yenilen ama ardından 2 maçını da güzel bir futbolla kazanan Portakallar, ev sahibi karşısında mükemmel bir oyun sergileyecekti. Matthaus'un golüyle yenik duruma düşmelerine rağmen önce Koeman ardından da Van Basten ile maçı 2-1 kazanacak ve finale çıkacaktı.

Diğer yarı finalde ise Stuttgart'ta SSCB ve İtalya karşılaşacaktı. Dasaev'in güzel kurtarışları, Litovtchenko ve Protassov'un golleri maçı 2-0 ile SSCB'ye kazandıracaktı.



Münih Olympia stadında oynanan finalde SSCB ile Hollanda karşılaşıyordu. Turnuvada grup maçlarında SSCB, Hollanda'yı 1-0 yenmişti. Final maçının ilk golü 32. dakikada Gullit'in ayağından gelecek ve Hollanda 1-0 önce geçecekti. İkinci yarının 54. dakikasında Van Basten'in mükemmel volesini, Dasaev bile kurtaramayacak ve Portakallar 2-0'lık skorla tarihlerinin ilk (ve tek) uluslararası kupasına uzanacaktı.



5 golle Van Basten'in gol kralı olduğu turnuva da hiçbir maçın uzatmaya kalmaması ve hiç kırmızı kart çıkmaması da kupanın ilginç noktalarındandı.

No comments: