02 June, 2008

UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası Tarihi: 2

Avrupa Futbol Şampiyonasının kısa tarihine kaldığımız yerden devam edelim.

Yugoslavya 1976 - Şampiyon: Çekoslovakya

Önceki şampiyon Batı Almanya 1974 yılında Dünya Şampiyonu ünvanını da kazanınca Yugoslavya'ya gene en büyük favori olarak geliyordu. Buna rağmen Yugoslavya maçında işler hiç de Almanların istediği gibi gitmiyordu ilk yarıyı 2-0 yenik kapatan Panzerler, ikinci yarıda Flohe ile bir gol bulmuş ama bitime 10 dakika kala hala skoru eşitleyememişti. Ancak 82. dakikada sahneye Dieter Müller çıkacak, önce skoru eşitleyecek ardından uzatmalarda atacağı iki golle Almanların maçı 2-4 kazanmasını sağlayacaktı.

Diğer maçta ise Çekoslovakya ile Hollanda oynuyordu. Cruyff ve arkadaşlarının oyunuyla dönemin en popüler takımlarından olan Hollanda, 2 sene önce Dünya kupasını finalde Almanlara karşı kaybetmişti. Portakallar, şimdi Almanya'dan rövanşı almaya kararlıydılar ve gerçekten güçlüydüler. Fakat işler Hollanda'nın istediği gibi gitmeyecekti. Normal süresi 1-1 biten maçta uzatmalarda attığı 2 golle Çekoslovakya finalist olacaktı.

Belgrad'da oynanan final mücadelesi 2-2 tamamlanacak ve uzatmalarda da gol çıkmayınca Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ilk defa uygulanacak seri penaltı atışlarına geçilecekti. Penaltı atışlarında 5-3 üstünlük sağlayan Çekoslovakya şampiyonluğa ulaşacaktı. Panenka'nın attığı penaltı hala futbolseverler tarafından hatırlanırken, Dieter Müller'in kupanın gol kralı olması Almanlar için teselli olacaktı.



İtalya 1980 - Şampiyon: Batı Almanya

1980 kupasıyla beraber artık turnuvaya eleme gruplarından 8 takım gelecekti. 4'er takımlı iki grupta tek devreli lig sistemiyle oynanacak maçlar sonunda grup liderleri final maçına çıkacaktı. Bu değişiklikle İtalya'nın ikinci kez ev sahibi olduğu turnuva başlıyordu.

A Grubu'nda son şampiyon Çekoslovakya, Batı Almanya, Hollanda ve Yunanistan bulunuyordu. Almanlar önce Çekleri 1-0 yenecek ardından da Hollanda'yı 3-2 yenerek liderliği garantileyecekti. Son maçında Yunanistan ile berabere kalan Batı Almanya finalist olacaktı. Grubu Çekoslovakya ikinci, Hollanda üçüncü ve Yunanistan son sırada tamamlayacaktı.

Diğer grupta ise Belçika, İngiltere, İspanya ve ev sahibi İtalya bulunuyordu. Otoriteler, liderlik için İtalya ve İngiltere'yi favori gösteriyordu ama yanılacaklarını daha bilmiyorlardı. İlk maçında İngiltere ile 1-1 berabere kalan Belçika, ardından İspanya'yı 2-1 yenecek son maçta da ev sahibi İtalya ile 0-0 berabere kalınca finale çıkarak bir sürpriz yapacaktı. İtalya ikinci sırayı alırken İngiltere üçüncü, İspanya ise dördüncü olarak kupaya veda edecekti. Aslında Pfaff, Ceulemans, Gerets, Van Der Elst'li kadrosuyla Belçika'da çok boş bir takım değildi.



Çekoslovakya'nın penaltı atışlarıyla İtalya'yı yenip üçüncü olduğu kupanın final maçı Roma Olimpiyat stadında oynanacaktı. Hrubesch ile 10. dakika da Batı Almanya öne geçecek bu gole 75. dakika da penaltıdan Vandereycken yanıt verecekti. Bitime iki dakika kala sahneye tekrar çıkan Hrubesch, Batı Almanya'nın ikinci Avrupa Şampiyonluğunu ilan eden golu atarken takım arkadaşı Klaus Allofs'da 3 golle kupanın gol kralı olacaktı.

No comments: